- Topeconoom Nouriel Roubini, die bekend staat als Dr. Doom, vindt dat The Flintstones een beter geldsysteem hadden dan de bitcoin.
- Roubini stelt dat cryptomunten alle tekenen van een “zeepbel” hebben.
- De econoom vindt daarnaast dat de term “valuta” een verkeerde benaming is voor crypto’s, die in zijn ogen geen echte financiële instrumenten zijn.
“The Flintstones hadden een beter geldsysteem dan de bitcoin.” Die uitspraak deed stereconoom Nouriel Roubini deze week in een gesprek met persbureau Bloomberg.
De econoom stelde dat de bitcoin en andere digitale valuta niet eens als munteenheden beschouwd mogen worden, omdat er veel basiseigenschappen ontbreken die bij de definitie van een valuta horen.
“In de basis is de bitcoin geen valuta. Het is geen rekeneenheid, geen schaalbaar betaalmiddel en geen stabiel oppotmiddel”, zei Roubini, die vanwege zijn pessimisme bekendstaat als Dr. Doom.
“Dus de term valuta is hier niet op zijn plaats. Crypto’s zijn niet eens echte financiële instrumenten”, voegde Roubini eraan toe.
Roubini laat zich negatief uit over cryptomunten in een periode dat de koers van de bitcoin scherp stijgt. De digitale munt haalde deze week een nieuw recordniveau en noteerde vrijdag op ruim 53.000 dollar.
Roubini ziet veel marktmanipulatie rond cryptomunten
Op de vraag waarom de koers van de bitcoin blijft stijgen, antwoordde Roubini: "De bitcoin stijgt omdat er enorm veel marktmanipulatie plaatsvindt, zoals het opdrijven van de prijs door misleidende positieve verklaringen (pump and dump), spoofing met algoritmes, het tegelijkertijd kopen en verkopen van een financieel instrument (wash trading) en het kopen of verkopen van effecten met voorkennis van een grote toekomstige transactie (front running)."
De lofzang die de bitcoin de laatste tijd van Tesla-topman Elon Musk krijgt, is een overduidelijk voorbeeld van marktmanipulatie, vindt Roubini.
De econoom zei eerder dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC achter Musk aan moet gaan, nadat hij de bitcoin en andere cryptomunten aanprees op Twitter. Kort daarvoor had Tesla voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins gekocht.
Maar Musk trekt het zich niet aan. In zijn meest recente commentaar zei hij tijdens tegen Bloomberg TV dat het beter is om bitcoins te hebben dan gebruikelijke valuta zoals dollars en euro's. Conventioneel geld wordt volgens hem altijd minder waard door inflatie: "Dus het zou stom zijn om niet verder te kijken."
Musk is nog niet bereid om de beleggingen van zijn bedrijf Tesla naar andere crypto's uit te breiden. "De bitcoin is al avontuurlijk genoeg", antwoordde Musk op de vraag waarom zijn bedrijf geen geld steekt in de dogecoin, waar hij vaak over twittert.
'Bitcoin heeft alle tekenen van een zeepbel'
Wat Roubini betreft, is de recente opmars van de bitcoin niets meer dan een financiële zeepbel.
De econoom verwees in zijn gesprek met Bloomberg naar hoge de transactiekosten en beperkingen op het aantal transacties per minuut, die een probleem kunnen vormen voor de schaalbaarheid van de bitcoin.
"De transactiekosten zijn heel hoog, maar de technologie van het zogeheten proof of work laat niet meer dan vijf transacties per seconde toe. Bij het Visa-netwerk kun je 24.000 transacties per seconde doen", aldus Roubini.
Roubini is niet de enige die vraagtekens zet bij de recente stijging van de bitcoin. Analisten van JPMorgan benadrukten de volatiliteit van de digitale munt in een bericht aan klanten eerder deze week. Zij waarschuwden dat de koers binnenkort kan gaan dalen.
"Tenzij de volatiliteit van de bitcoin vanaf hier snel afneemt, lijkt de huidige prijs onhoudbaar", schreven de analisten.
Wellicht nog belangrijker is de opmerking van de zakenbank dat de snelle opmars van de bitcoin in de afgelopen vijf maanden "plaatsvond met relatief weinig geldstromen van professionele beleggers."
[activecampaign form=28]